søndag 10. februar 2013

Faderen mistet hatten i Hønefoss

Faderen hadde fri noen dager mens dem lå på Aker Mek. i Oslo med m/s"Nordanger". Da reiste han med tog til Bergen for å besøke sin broder Olaf Arnoldussen. På toget tilbakers til Oslo la han hatten sin fra seg på hattehylla og satte seg lenger bak, når han skulle hente hatten sin i Hønefoss var hatten borte.

Gamle Halden

Dem hadde en motormann ombord m/t"Nordanger" som dem kalte Halden. Det var en ordentelig uteseiler, han hadde mønstret av og på skip ute i verden og hadde ikke vert hjemme i eller i norge på 18 år. Nå var han så og si rett ut for stue døra når m/t "Nordanger" gjekk forbi Halden på vei inn til Oslo. Dem spurte om han ikke skulle ta seg en tur hjem nå, nei hadde han svart likegyldig, han hadde ikke noe dær å jærra

Hunden døde av sorg

Faderen fortalte at han fekk brev fra dem i Furesundet da han var ombord m/t"Nordanger", dem fortalte at honden var dø. Han hadde ikke vert lik seg siden han reiste, tam og trist. Han gjekk rett synnapå husveggen å la seg hver dag, reagerte litt når han hørte lyd fra båtmotorer ute på sjøen. Tidligere når faderen kom fra sjøen med line hørte hunden lyden av Sabb- motoren på lange avstander. Kom helt ut på ytterste nesene for å ta imot han, når faderen kom til bua var hunden helt ifra seg av glede og gjensyn.

lørdag 9. februar 2013

m/t "Nordanger"

Viste dette bildet til Faderen noe før han gjekk bort, det var den eneste måten å få han i snakk på. Husket godt at han gjekk ned på ankert sa han. Ankeret var kommet på skakke opp eller at det var noe rusk på det og det var ingen av matrosene som våget seg ned på. Dem gjekk i fart på Vestindien- Europa og Den Persiske gulf. Hahiti, Jacksonville, Antwerpen, Port Side......Faderen valgte tankfart for tankbåtene var lenge i sjøen, da var dagliglivet rolig. Når han var ferdig med dagen stod han ofte i tømmermannsjappa på kveldstid og laget forskjellige ting. M/T"Nordanger" ble i 1951 solgt til Panama og skiftet namn til "San Salvador" Den ble opphugget i Split i 1959.
m/t"Nordanger" var en av dem få i sitt slag som hadde overlevd torpederingen av under krigen. Det var en del av besetningen om bord som hadde vert ute under hele krigen. Når dem lå i havm og gjengen som brukte å gå i land å drikke seg full kom ombord igjen og fortsatte , var det fæle tilstander. Folk som ellers ikke sa et eneste ord når dem var i sjøen , fekk dilerium og gjekk berserk i fylla. En som hadde vert ute under hele krigen gjekk amokk med øks i gangene og kom inn på lugaren til en. Hadde han ikke kastet seg unna , hadde han truffet han i hodet med øksa. I stedet traff han køykanten. Han ble avskjediget, Svartelistet og sendt heim, kom aldri mer til sjøs igjen. under krigen fekk dem ikke lov til å mønstre av og reise heim uannsett. Dem måtte versegod stå ombord med livet som innsats for fedrelandet. Kunne bli torpedert og sprengt i lufta når som heldst. Han som ble avskjediget hadde det ikke godt etterpå sa faderen, han gret sa han, dette var slutten på en lang innsats for fedrelandet.Hadde det ikke vert for den norske handelsflåten hadde ikke de allierte vunnet krigen.
m/t "Nordanger" bygget ved Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij Amsterdam i 1925, 13162 D.W.T. Tilhørende Westfal-Larsen & Co A/S Bergen. Hær var faderen Bjarne Arnoldussen tømmmermann om bord i 1948-1949. han småfiske og fortalte at han fekk beskjed i middagstiden om at han måtte være i Bergen neste dag for å ordne alt å mønstre på for å gå ombord i Le-Havre i Frankrike. Han praiet en taskeskjøyte som gjekk gjennom Furesundet i kvellingen som gjekk i godsrute og fekk være med til Bergen. Hadde verktøy og verktøykiste med. Verktøykista hadde han laget tidligere for han hadde prøvet å komme seg til sjøs, han hadde bestemt seg for at han skulle bort dær ifra. Det var 5 mann som skulle ombord. Dem reiste med til London og med tog til Southamton, båt til Dunkirk. I Dunkrik holdt verktøykista på å bli stjålen. Det var et par karer som for pælendes og bar verktøykista i mellom seg da dem kom på dem i siste øyeblikk. Dem ville heller ikke gi slipp på verktøykista så helt frivillig. Det var mye tyver og kjeltringer, horer og fyll da rett etter krigen.Det var bare ruinene. Dem hadde fått seg mat, biff og den var blodig, dette var i alle fall ikke begeistret for. Da hadde han biffen på gaffelen og gjedd den til en hond.

m/t "H. Westfal larsen"

m/t " H. Westfal Larsen " var stoltheten til faderen. Han gjekk om bord i Malmø dær skipet ble bygget, dette var rederiets flaggskip. Han var tømmermann dær
m.t H. westfal larsen bygget i Malmø 1950, 1962 m.s. Heranger, 1965 Cape Dalemos, 1967 Heranger,1969 Dalemos, 1971 Volos, skrapet i Bilbao etter en eksposjon, brann.

m/v"Indian Express eksploderte i rødehavet i 1950

m/t " H. Westfal Larsen " var stoltheten til faderen. Han gjekk om bord i Malmø dær skipet ble bygget, dette var rederiets flaggskip. Han var tømmermann dær. Da jeg var født var faderen Bjarne Arnoldussen i Rødehavet med m/t " H. Westfal Larsen.
m/v " Indian Express eksploderte i Rødehavet i 1950. Faderen, Bjarne Arnoldussen fortalte at utkikken stod på brovingen og så en lanterne borte i beksvarte tropenatten og ante fred og ingen fare. Plutselig så han et voldsomt lysglimt med en glødene kjerne , ....så ble det helt svart igjen, lanterna var også borte . Kapteinen og den øvrige besetningen ble varslet. Kursen ble endret og m/t " H. Westfal Larsen " seg med sakte fart bort til omtrendtlig dær eksplosjonen var. Når dem kom bort i område dær m/v " Indian Express " eksploderte fløt det av olje overalt sammens treull og vrakgods. Dem hørte beljing og skriking, men det dabbet av og ble helt stilt. Dem satte livbåt på sjøen for å finne overlevende . De fant 1 overlevende blandt 79 omkomne. Far min bar den eneste overlevende i fanget opp fallrepet(landgangen) og inn på sykelugaren. Han var tørnet galen og ropte på Alla, Alla, Alla hele tiden, etter at han var kommet inn på sykelugaren også. m/v " Indian Express " var lastet med ammunisjon og sprengstoff. Kapteinen fekk etterpå kritikk for at han ikke gjekk raskere til assistanse så dem kunne reddet flere. Dem kunne jo ikke gjør noen ting, dem hadde ikke lov til å assistere . dem hadde ikke lov til å være i nærheten en gang. Dem var jo selv fullastet med bensin. Tror m/v " Indian Express " kom fra England og skulle til østen. Han som overlevde ble satt på land i havnebyen Port Side og dem hørte ikke mer igjen.

m/t"Kaupanger"

m/t "Chemical Challenger " ex. m/t " Kaupanger " ble i oktober 1981 forlatt av besetningen 30 mil utenfor Cap Santa Maria di Lenca på reise fra Porto Marghera til Napoli. 7 mann ble igjen om bord og førte skipet inn til Crotone 29/10 1981. Det hadde vert eksplosjon om bord og skipet ble kondemnert ved besiktigelse Forskipet av m/s "Kaupanger " ble senket av den Italienske marine. Under slep til La Spezia for opphugging brakk skipet i 2 deler 25/12, 1981 . Aktersipet av " Chemical Challenger " ex. " Kaupanger " ble slept in til La Spezia og opphugget, Forskipet ble senket av den Italienske marine utfor Isla Tino.
m/t"Kaupanger" levert februar 1960.B.nr.439 Kockums mekaniska Verkstads A/B Malmø. Hovedmotor: 8 syl. kockums/MAN enk. virk.Turboladet. Faderen var i 2 perioder på m/t "kaupanger ", 1960- 1963, møstret av i Glasgow 14/4- 1963 for siste gang

fredag 8. februar 2013

Vrakgods og ting laget av Bjarne Arnoldussen

Tømmermann Bjarne Arnoldussen nater tredekk m/t"Nordanger"i 1948
Bjarne Arnoldussen, snusdås og skrin laget av rekeved, maghogny
modell av m/s Kvitbjørn bygget av Bjarne Arnoldussen
Modell av m/s Kvitbjørn bygget av Bjarne Arnoldussen
Bjarne Arnoldussen laget mye av verktøyet sitt selv. Hær 2 høvler som han hadde laget selv, den ene er av Belgisk bøk som kom om bord i Belgia, den andre, røde, er laget av Reed wood material fra Thailand som kom om bord i Jacsonwille tror jeg han sa. Han laget 2 likedan høvler til styrmann også.
Far var ikke av den typen som hadde damebilder i verktøykista si, dærfor dette bildet, syns hun ligner Eva Brattholm ? Far fortalte at vertøykista holt på å bli stjelt i Dunkirk i Frankrike. Dunkirk var bombet sønder og sammens under 2 verdenskrig. Dem var flere som skulle om bord M/T"Noranger" og dem satte seg ned ved et bord på en jernbanerestaurang for å få seg mat, dem sette verktøykista litt ved siden av. Plutselig fekk dem se 2 stykker som for pælendes med verktøykista i mellom seg. Det var mye horer, tyver, hunder og lassaroner i blandt ruinene dær rett etter krigen. Dem hadde bestilt biff, faderen fortalte at han tok biffen på en gaffeln og ga til en hund ved siden av bordet. Ja, det vet jeg , han likte ikke biff med blod i.Dem var 5 mann som gjekk ombord m/t"Nordanger" i Le Havre i Frankrike. Reiste fra Norge-London- Southhamton- Dunkirk- Le Havre.
Bjarne Arnoldussen laget også tinger av vrakgods. Hær et bord og en krakk fra et tysk skip som ble torpedert noe sør for Florø under den 2 verdenskrig.
En Strandebarm færing laget av Bjarne Arnoldussen, til dem grader vellykket.
Forskjellige krakker laget av Bjarne Arnoldussen.
Nisse, snusdås, vikingskip og bokhylle laget av Bjarne Arnoldussen. Bokhylla laget han da han var 16 år gammel. På bildet: Bjarne Arnoldussen og hans tante: Petra Marie Arnoldussen nær 102 år gammel, gift Trondsen, Bodø.
"På fangstfeltet" malt av Bjarne Arnoldussen 15/2-1937
Skipsseng laget av Bjarne Arnoldussen. Håndtakene er av messing og er vrakgods fra M/S Sunnmøre ex. M/S Elsfjell som forliste ved Svarteskjæret ved Florø i november 1943.
Ventil fra M/S Sunnmøre ex. M/S Elsfjell som forliste ved Svarteskjæret ved Florø i november 1943. Det var 2 likedan ventiler. Husket at jeg spurte faderen når jeg var guttunge om få ventilene for å selle dem til skrap for å få meg litt penger, men det var ikke faderen begeistret for. Jeg fekk såvidt den ene ventilen og husker at jeg fekk 5 kr. for den. Tenk så dumt når jeg tenker på det i
Døra i matbua er også fra M/S"Sunnmøre" ex."Elsfjell"

Souvenirer og brev

Fra Antwerpen
Skipsetterretninger
Skipsetterretninger hver torsdag i Bergens Tidene
Det blåste liten storm da m/s"Johan Collet" gjekk ned
Fra Willemstad
Avsender Bjarne Arnoldussen m/t"Kaupanger"
Gose Bay 10/10-1962
Jungelkniv kjøpt av meg i Barranquilla eller Cartagena i Colombia i 1969
Indianer åkle kjøpt av meg var det enten i Barranquilla eller Cartagena i Colombia i 1969
Ingen hjul på koffertene den gang
Holland er tresko og treskomusikkens land
Antwerpen
Jimmyhatten fra Jacksonville i Florida
Kuksa fra Abadan 1950 og smykkeskrinet fra Aruba 1961-1963
Balserflåten fra Fortaleza og Kokkelurlampa,2 kokkelurer i sammens fra Recife i Brasil, 1961-1963.

søndag 3. februar 2013

M/S "Johan Collet" av Namsos kantret og sank i Den Engelske Kanal i 1963 (februar)

HER KAN DU SE BERNT.
m/s "Kaupanger" bjerget 3 mann da m/s "Johan Collet " kantret å sank i den engelske kanal i februar i 1963. Av alle plasser var m/s "Johan Collet " hjemmehørendes i Namsos. Båten var på reise fra San Antonio til Gent. Det var malmlasten som forskøv seg og båten fekk slagside og til slutt kantret og sank 6/2 1963. Faderen fortalte at Kapteinen, Arnesen? tosket seg mye. pumpet olje unødvendig på sjøen og gjekk opp i le eller lu side av havaristen, husker ikke detaljene , men det var i alle fall toskat og galt. Han fekk i alle fall medalje og utmerkelse når dem kom til Rotterdam. Hele båten var tilgriset av oljesøl, unødvendig. mannskapet som måtte gjøre rent fekk ingen påskjønning.

Cuba krisen i august 1962 da verden holdt pusten

m/t "Kaupanger"
Nikita Khrusjtsjov, Sovjetunionen og president John F. Kennedy, U.S.A.
Verden holdt pusten under Cuba krisen i oktober 1962, da var faderen Bjarne Arnoldussen om bord m/t "Kaupanger" rett ut for kysten av Cuba på vei opp til dem amerikanske basen i Jacksonville fullastet med ca. 20000 tonn med flybensin. Det første Nikita Khrusjtsjov hadde bombet hadde vert m/t "Kaupanger". Faderen fortalte at det var sovjetiske krigsskip og svært lavtgående fly over dem til stadighet. Telegrafisten hadde full jobb hele tiden med å svare på spørsmål om identitet, nasjonalitet og hvor dem kom fra og hvor dem skulle henn. Hva du byr, en tankbåt fullastet med flybensin som skulle opp til fienden hadde desidert vert det første russerene hadde bombet. Dette var det nærmeste verden har vert til atomkrig. Amerikanske etterrettnings fly hadde oppdaget en russisk base under bygging inne på Cuba bare 90 miles fra U.S.A. Sovjet hadde installert kjernefysiske raketter og felt sjefene på Cuba var autorisert til å bruke taktiske atomvåpen hvis invandret av U.S.A.og en gal Fidel Castro. President Johan F. Kennedy gav Nikita Khrusjtsjov ultimatum, Fjern basen ellers smeller det. Russerene svarte ikke, men amerikanske etterrettnings fly hadde sett at russerene så smått hadde begynt å demontere basen inne på Cuba. Det var et høyt spill.

Faderen kom bort i mange opplevelser i tiden til sjøs: Var i senter av Cuba krisen i august 1962, M/V "Indian Express eksploderte i Rødehavet i 1950, M/S "Johan Collet" sank i Den Engelske Kanali 1963......

Tømmermann Bjarne Arnoldussen

Tømmermann Bjarne Arnoldussen
Faderen Bjarne Arnoldussen var en dyktig hådtverker, han reparerte båter og laget færinger m. m.
På bildet ytterst til høyre, guten som står med den ene handa ned,dær det er rift i bildet, min far Bjarne Arnoldussen i 1918 på et guttehjem, Lindholmen sør for Bergen. Hans mor døde da han var knapt 3 år gammel,nå hadde han også mistet sin far og stod alene i verden. Anna Rotnes, Furesundet ved Florø ville ta til seg en gut og hadde fått et kort fra en venninne ved dette gutteehjemmet med bilde av alle guttene som bodde dær. Dem hadde hørt at det var en av dem som skulle bort, men ingen viste hvem av dem, ingen trode at det var dem, så ble det han. De nesten voksne guttene ved barnehjemmet hadde holdt bestyreren ut viduet mens dem sa til han at vist han ikke sluttet å plage de mindre guttene så slepte dem han. Far fortalte: Han ble send fra barnehjemmet med en lokalbåt til Bergen i et par sko som var mye for små. Han gjekk alene ute på dekk og i gangene for han turde ikke gå inn i salongen, han kikket inn vinduene og så så offiserene sitte i uniformer med gull snorer og gullknapper på. Det tok mange timer til Bergen. Da dem kom til Bergen gjekk alle passasjerene på land og han ble alene igjen. Han ble redd å sprang på land. Han hadde fått beskjed om å oppsøke en pastor Dahl. Han spurte noen som gjekk forbi, men det var ingen som viste hvor pastor Dahl bodde henn og dem brydde seg heller ikke. Han var fortvilt og var på gråten, det var kvell og han frøs på beina. Det var litt før jul og han gjekk bort til noen butikk vindu. Det kom slengene noen tjuagutter forbi som snakket til han. Tjuaguttene var ikke så vest allikavell sa far, dem viste hvor pastor Dahl bodde henn og dem følgte han til døra dær pastor Dahl bodde. Da han kom inn var det kona i huset som tok imot han og det var en voldsom jeiing, kan skjønne det, guten var jo helt forkommen. Guten på bildet ved siden av min far reiste senere til sjøs og ble torpedert og omkom i nordsjøen under 2 verdenskrig. Far fortalte at alle sprang til for å skrape gratapanna, den som kom først spytta i panna for at de andre ikke skulle ta det. Bjarne Arnoldussen var født i Bodø i 1911, foreldre: Odin Konrad Arnoldussen, Bodø/Saltdal og Eline Marie Olsen, Flatset ved Stokmaknes